Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak przygotować pieczone buraczki?

Zobacz artykuły na temat:warzywaprzystawkipieczenie
Pieczone buraczki to moje odkrycie sezonu. Najlepiej jeśli są młode. Ale zimą też można je zrobić - wystarczy obrać warzywa ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i hulaj dusza!

Pieczone buraki w sosie

Pieczone buraki w sosie

Młode buraczki wystarczy umyć. Nie obieramy ich. Tzw. stare buraczki – obieramy ze skórki za pomocą nożyka do warzyw lub obieraczki, a następnie kroimy na kawałki wielkości… małego buraczka. Oczywiście nie strugamy okrągłych kulek, jakby ktoś miał wątpliwości. 

Wkładamy całość do miski, polewamy buraczki oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Całość najwygodniej jest wymieszać po prostu ręką.
Teraz wysypujemy nasze buraczki na naczynie do zapiekania, wyłożone wcześniej folią aluminiową. Przykrywamy warzywa folią aluminiową również od góry, aby nie wyschły w trakcie pieczenia.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż będą miękkie (widelec powinien w miarę gładko wbijać się w miąższ). Mniej więcej 30 minut.

Tak przygotowane buraczki można podawać z mięsem, a także z sałatką. Ten wariant polecam szczególnie – na zielone liście sałaty wykładamy buraczki, posypujemy ostrym serem – kozim lub twardym, pleśniowym, a na to wszystko dressing z oliwy z ząbkiem czosnku. I gotowe! Pieczone buraczki (są słodkie i dość łagodne) bardzo dobrze smakują też z jogurtem czosnkowym (ze sporą ilością ząbków czosnku).

Zobacz także: Nadziewamy warzywa


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 4
dodano: 15:51 2015-02-02 przez: ~Asia (77.254.*.*)
Właśnie piekę buraki w piekarniku - 1h pieczenia i buraki twarde. :(
dodano: 13:34 2013-01-27 przez: ~kam (83.143.*.*)
30 min pieczenia to fikcja, siedzą już 1 godz 20 min i wciąz są twarde, choć pokrojone na małe kawałki, pewnie po 2 godzinach dopiero będą zjadliwe
dodano: 18:57 2012-03-04 przez: ~Samosia (77.255.*.*)
Jeszcze nie robiłam pieczonych buraków,ale mam ochotę je zrobić .Ten przepis wydaje się prosty więc zrobię według niego.Lubię eksperymentować w kuchni.Dziękuję za przepis
Zamów darmowy newsletter