Jak przygotować Lahm Lhalou?

Lahm Lhalou -jagnięcina na słodko, oryginalne i egzotyczne danie.
Lahm Lhalou jest tradycyjną potrawą algierską spożywaną w okresie Ramadanu. Najłatwiej byłoby przetłumaczyć nazwę tej potrawy jako: "słodka jagnięcina".
/ 31.12.2010 16:53
Lahm Lhalou -jagnięcina na słodko, oryginalne i egzotyczne danie.

Danie jest przygotowywane w oparciu o jagnięce mięso. Należy je dusić z owocami. Co ważne do potrawy nie należy dodawać soli, by po jej spożyciu nie było potrzeby szybkiego gaszenia pragnienia.

Potrzebne składniki

  • ok. 2 kg pokrojonej w kostkę jagnięciny
  • cynamon
  • kurkuma
  • mielony imbir
  • olej lub masło
  • śliwki
  • szafran
  • rodzynki
  • cukier
  • kwiaty pomarańczy - ale nie jest to konieczne
  • krojone blanszowane migdały

Wymieszaj mięso z cynamonem i szafranem, a następnie obsmaż je na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zrumieni przełóż je do garnczka i po zagotowaniu - duś przez blisko 45 minut. Sprawdzaj tez miękkość mięsa. Gdy mięso się gotuje, zalej ciepłą wodą rodzinki i śliwki - odstaw je na pół godziny. Po tym czasie odcedź owoce i dodaj je razem z kwiatem pomarańczy, wodą i cukrem do mięsa. Całość gotuj jeszcze przez 30 - 40 minut, następnie udekoruj potrawę migdałami i podawaj z ryżem lub kuskusem. 

Polecamy: Algierski kuskus

Wprowadź własne modyfikacje

Kuchnia algierska wydaje się być zaskakująca, ponieważ każdy kucharz dodaje do znanych potraw własne pomysły. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś i Ty poszła tym tropem.

Zatem do dzieła: zastąp śliwki suszonymi morelami lub spróbuj przyrządzić danie z zupełnie innymi suszonymi owocami - może rodzimymi jabłkami i gruszkami? Jeśli nie lubisz jagnięciny lub jest ona trudno dostępna w twoim miejscu zamieszkania - zastąp ją wołowiną.

Mogą pojawić się również problemy z kupnem kwiatów pomarańczy - warto jednak spróbować kupić ten składnik - może będzie dostępny w orientalnych sklepach internetowych. Warto spróbować, bo dzięki niemu potrawa zyskuje niepowtarzalny zapach. 

Czytaj także: Jak zrobić proste danie kuchni algierskiej?

Redakcja poleca

REKLAMA