Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak przechowywać jajka?

Zobacz artykuły na temat:lodówkaprzechowywanie żywnościjaja
Przechowywanie jajek to delikatna sprawa. Trzeba się bowiem z nimi obchodzić jak z… jajkiem. Co nie zawsze oznacza jednak, że najlepszym miejscem na ich przechowywanie jest lodówka.

Nieznane

Włożenie jaj do lodówki wydłuża ich domowy żywot – jeśli więc planujemy je przetrzymywać dłużej niż dwa tygodnie, dobrze jest umościć w lodówce wygodne gniazdko naszym jajkom. Jeśli jednak „przerób” jaj w naszym domu jest znacznie szybszy, wystarczy przechowywać je w chłodnym, zamkniętym i przewiewnym pomieszczeniu. Np. szafce pod oknem.

Jeśli jednak jesteśmy zwolennikami szkoły zalecającej przechowywanie jajek w lodówce, wówczas pamiętajmy, że istnieje jeszcze trwalsza metoda przechowywania tych produktów – zamrażalka. Można oddzielić żółtka od białek i zamrażać w oddzielnych opakowaniach. Nie za dużo naraz. W zależności od ilości domowników po 3-5 sztuk na opakowanie. Najlepiej nadają się do tego małe plastikowe pojemniczki lub małe słoiczki.

Zwróćmy uwagę na to, żeby w lodówce jajka były ułożone tępym końcem do góry – dłużej zachowają świeżość. Jeśli mamy w domu bardzo dużo jaj – np. na Wielkanoc, przechowujmy je w piwnicy - temperatura między +8 a + 12 stopni C jest dla nich bardzo dobra.

Zobacz także: Galeria jaj

W lodówce czy piwnicy można przechowywać jajka maksymalnie miesiąc.

Nie trzymajmy czosnku czy cebuli obok jajek – mogą przeniknąć zapachem tych warzyw. Bardzo ważne jest, aby nie myć jaj, które chcemy przechowywać – usuwa się w ten sposób ich naturalną osłonę, chroniącą przed zakażeniem i dostępem tlenu.

Polecamy: Cała prawda o jajach ekologicznych


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Zamów darmowy newsletter