Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak podawać potrawy na talerzu?

Zobacz artykuły na temat:spożywanie potraw
Podawanie potraw na półmiskach jest wygodne, ale urodę dania łatwiej wyeksponować, gdy na talerzu stworzymy kompozycję.

Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.

Pamiętajmy o tym, że danie oprócz tego, że musi smakować, musi również dobrze wyglądać na talerzu.

Oto kilka porad, które pomogą ci zrobić wrażenie na gościach:

1. Podawaj jedzenie na naprawdę dużych talerzach. Nie chodzi o to, aby dużo nakładać, ale o to, aby mieć wystarczająco miejsca na odpowiednią ekspozycję składników dania.

2. Staraj się myśleć o jedzeniu jak o kompozycji – bardzo ważną rolę odgrywają detale tj. wzory z sosu czy świeże zioła.

3. Możesz składniki obiadu położyć obok siebie w klasyczny zestaw „trzech kupek” (np. ziemniaki, kapusta i schabowy), ale możesz też nakładać potrawy w piramidkę (np. najpierw kapusta duszona, w jej środku robimy wgłębienie na puree ziemniaczane, a na wierzch, pod kątem kładziemy zgrabnego schabowego, do tego kilka listków świeżych ziół i świeżo mielony pieprz zgrabnie rozsypany po talerzu, wokół potrawy). 

Zobacz także: Jak udekorować stół kwiatami?

4. Przy nakładaniu nie bój się używać dłoni dla odpowiedniego osadzenia danego składnika w kompozycji – robią tak wszyscy szefowie kuchni. Jeśli nie jesteś pewna, jak na to zareagują twoi goście – nie nakładaj potraw przy nich.

5. Zawsze miej pod ręką coś, co ozdobi twój talerz – świeże zioła, gęsty ocet balsamiczny, kremowy sos, a nawet grubo mielony pieprz, bitą śmietanę (również można ją podawać do słonych potraw), fantazyjnie wycięte gotowane warzywa, świeżą papryczkę chilli, liście sałaty.

Polecamy: Stół w jesiennej aranżacji


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Jak rozpoznać zapalenie wyrostka robaczkowego? [video]

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 2
dodano: 19:05 2016-02-05 przez: ~gość (94.40.*.*)
hah
dodano: 19:24 2010-09-29 przez: Donatyna (87.207.*.*)
Na każdym stole ciekawym akcentem dekoracyjnym jest podanie w niewielkich miseczkach różnych sosów, czy dodatków - z miseczek możesz stworzyć ciekawą kompozycję, np. na przemian ustaw sosy jasne i ciemne, oliwki i papryczki, wykorzystaj ciekawe miseczki, które można dostać w różnych kształtach, np. łezki tworzące kwiat.
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter