Jak podawać potrawy na talerzu?

Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.
Podawanie potraw na półmiskach jest wygodne, ale urodę dania łatwiej wyeksponować, gdy na talerzu stworzymy kompozycję.
/ 28.09.2010 15:57
Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.

Oto kilka porad, które pomogą ci zrobić wrażenie na gościach:

1. Podawaj jedzenie na naprawdę dużych talerzach. Nie chodzi o to, aby dużo nakładać, ale o to, aby mieć wystarczająco miejsca na odpowiednią ekspozycję składników dania.

2. Staraj się myśleć o jedzeniu jak o kompozycji – bardzo ważną rolę odgrywają detale tj. wzory z sosu czy świeże zioła.

3. Możesz składniki obiadu położyć obok siebie w klasyczny zestaw „trzech kupek” (np. ziemniaki, kapusta i schabowy), ale możesz też nakładać potrawy w piramidkę (np. najpierw kapusta duszona, w jej środku robimy wgłębienie na puree ziemniaczane, a na wierzch, pod kątem kładziemy zgrabnego schabowego, do tego kilka listków świeżych ziół i świeżo mielony pieprz zgrabnie rozsypany po talerzu, wokół potrawy). 

Zobacz także: Jak udekorować stół kwiatami?

4. Przy nakładaniu nie bój się używać dłoni dla odpowiedniego osadzenia danego składnika w kompozycji – robią tak wszyscy szefowie kuchni. Jeśli nie jesteś pewna, jak na to zareagują twoi goście – nie nakładaj potraw przy nich.

5. Zawsze miej pod ręką coś, co ozdobi twój talerz – świeże zioła, gęsty ocet balsamiczny, kremowy sos, a nawet grubo mielony pieprz, bitą śmietanę (również można ją podawać do słonych potraw), fantazyjnie wycięte gotowane warzywa, świeżą papryczkę chilli, liście sałaty.

Polecamy: Stół w jesiennej aranżacji

Redakcja poleca

REKLAMA