Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak piec ciasto francuskie?

Zobacz artykuły na temat:ciasto francuskiesłodyczedeser
Ciasto francuskie kupuję zawsze w sklepie. Jego zrobienie zajmuje mnóstwo czasu, a efekt bywa bardzo różny. Dlatego polegam w tym przypadku na cukierniach produkujących to ciasto. Ale trzeba je jeszcze upiec… a to wbrew pozorom nie jest taka łatwa sprawa....

Croissanty

Im mniej produktów położysz na wierzch francuskiego ciasta, tym będzie wyższe i lepiej się rozwarstwi podczas pieczenia.

Im bardziej mokry czy wilgotny produkt na cieście lub w cieście, tym mniej ciasto francuskie będzie wyrastać, dlatego jeśli nadziewacie je mięsem, pamiętajcie aby nie było ono zbyt tłuste lub nie uwalniało zbyt wielu soków (np. mielone z warzywami) – inaczej na obszarze zetknięcia ciasta i sosu powstanie francuska klucha.

Uwaga ta dotyczy zwłaszcza różnego rodzaju pierożków czy schabu we francuskim cieście.

Raczej nie róbcie tart na francuskim cieście – będą mało smaczne, ponieważ spód nie będzie sztywny.

Ciasto francuskie należy przed użyciem rozmrozić – najlepiej wyjąć je z opakowania i poczekać, aż zrobi się w miarę miękkie.

Z ciasta francuskiego można sklejać pierożki, przy czym nastawmy się, że podczas pieczenia zmienią one kształt (nie będzie widać jak np. w cieście kruchym fałdek, ozdobnych zakrzywień etc.). Wierzchnia część ciasta, która nie styka się z farszem urośnie i ładnie rozwarstwi się.

Bardzo ładnie z ciasta francuskiego wychodzą wszelkie ciasteczka i przekąski z dodatkiem lekkich i suchych produktów. Np. kleks twardej marmolady, osuszone kawałki ananasa – w przypadku ciasteczek sprawdzają się naprawdę dobrze. Możemy też robić pyszne, kruche paluszki (czyli czyste paseczki francuskiego ciasta), posmarowane mieszaniną mleka i żółtka, i posypane kminkiem lub parmezanem. Do piwa – doskonałe!

Zobacz także: Pieczywo francuskie


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Pieczone jabłka z miodem i bakaliami - Kasia gotuje z Polki.pl

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 2
dodano: 12:15 2015-12-12 przez: ~gość (46.169.*.*)
Bardzo przydatne informacje, zwłaszcza dla początkujących kuchcików. Mnie ciągle interesuje, bo nie znalazłam tego, temperatura, w jakiej powinno się piec to ciasto. Jaka ma być, nagrzany piecyk, czywkładamy do zimnego i wtedy włączamy, czy zmniejszać ją, czy po wyłączeniu piecyka trzymać ciasto jeszcze w środku, czy wyjąć, no i jak długo piec. To ważne inf.od nich wiele zależy. Można wszystkie czynności wykonać prawidłowo, a samym pieczeniem zepsuć dzieło.
dodano: 13:44 2015-01-31 przez: ~gość (37.30.*.*)
Gówno prawda...
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter