Każdą z chińskich herbat parzy się w odpowiedniej temperaturze i odpowiednim czasie. Woda powinna być miękka z małą ilością soli mineralnych. Do jej poprawy mogą posłużyć filtry lub odstawienie. Istnieje wiele przyrządów służących do przygotowania herbaty. Używa się porcelanowych lub kamionkowych dzbanków , w jednym zalewa się wodą liście a następnie przelewa się napar do drugiego aby je oddzielić. Można używać także różnych zaparzaczy wyposażonych w sitka ze stali nierdzewnej. Są różnej wielkości i także pozwalają oddzielić liście od naparu.
Herbata zielona
Temperatura parzenia : 60ºC – 80ºC
Czas parzenia : do 3 minut- dłuższe parzenie powoduje jej gorzki smak
Te same liście można parzyć do trzech razy.
Herbata czarna
Temperatura parzenia : 100ºC
Czas parzenia : od 3 do 5 minut- krócej parzona pobudza, dłużej odpręża
Herbata biała
Temperatura parzenia : 85ºC
Czas parzenia : od 5 do 7 minut
Można parzyć do trzech razy.
Herbata żółta
Temperatura parzenia : 90ºC
Czas parzenia : od 5 do 7 minut
Parzy się tylko raz.
Zobacz także: Herbata - tradycyjny chiński napój
Herbata czerwona ( Pu-Erh )
Temperatura parzenia : 90ºC – 100ºC
Czas parzenia : 3 minuty
Może być parzona kilka razy.
Herbata oolong
Temperatura parzenia : 90ºC
Czas parzenia : od 3 do 4 minut, trzeci i czwarty napar od 5 do 6 minut
Można parzyć nawet cztery razy..