Jak obrać ziemniaka

Jak obrać ziemniaka
Na polskich stołach ziemniak gości prawie codziennie. Czy istnieje sposób, aby obranie kilograma ziemniaków nie zabierało zbyt wiele czasu?
/ 02.07.2010 19:29
Jak obrać ziemniaka

Do obierania tych warzyw dobrze jest mieć mały, ostry, zakrzywiony nożyk – tzw. kozik. Sprawdza się on znacznie lepiej niż klasyczna obieraczka do warzyw.

Kiedyś wydawało mi się, że skórkę ziemniaka trzeba obierać bardzo cienko, a przecież to zabiera mnóstwo czasu! Ale okazało się, że wcale nie trzeba tak robić (chyba, że ktoś bardzo lubi). Najlepiej i najwygodniej jest ściąć podstawę i wierzchołek tego warzywa, tak aby końce były płaskie, a następnie obierać ziemniaka w kierunku z góry do dołu.

Jeśli mamy duży okaz, przekrójmy go na 4 części, ale wzdłuż – dzięki temu szybciej się ugotuje.

Zobacz także: Jak obrać pomidora ze skórki

Redakcja poleca

REKLAMA