Jak gotować risotto

Risotto można podawać na bardzo wiele sposobów. Jako dodatek, albo główne danie.
Istnieje tyle rodzajów risotto co pomysłów pod bujnymi czuprynami spalonych słońcem Włochów. W wiesz.jak podpowiadamy jak zrobić risotto klasyczne, które następnie można łączyć z innymi dodatkami.
/ 04.07.2010 14:35
Risotto można podawać na bardzo wiele sposobów. Jako dodatek, albo główne danie.

Ryż na risotto tym różni się od innych, że zawiera dużo skrobi, która pod wpływem duszenia, powoli się uwalnia. Cała trudność w zrobieniu tego cudownego dania polega na tym, aby wszystkie ziarna były oddzielone od siebie, ale otoczone pysznym, aksamitnym kremem, który powstaje w wyniku połączenia skrobi ryżowej właśnie i dodawanych do potrawy płynów.

Składniki:

  • 1 szklanka risotto,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 3 szklanki bulionu,
  • odrobina oliwy,
  • dwa ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • sól, pieprz.

Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy przetarty czosnek. Zapach czosnku unoszący się w kuchni to znak, że teraz należy wsypać do rondla szklankę ryżu. Niech chwilę podsmaży się z warzywami na średnim ogniu – dzięki temu, otoczone oliwą ziarna, nie będą się łączyć ze sobą.

Po kilku minutach wlewamy szklankę zimnego wina i dusimy bez przykrycia, aż płyn wyparuje. Zmniejszamy nieco ogień. To bardzo ważne, aby płyny do risotto wlewać w etapach, a potrawę często mieszać – dzięki temu ryż ugotuje się właściwie, uwalniając odpowiednią ilość skrobi. 

Polecamy: Domowe suszenie pomidorów

Gdy wino wyparuje (nie całkowicie), dodajemy szklankę bulionu i znów mieszamy, aż z rondla zniknie większość płynu. I tak, aż do trzeciej szklanki. Risotto powinno być gęste i kremowe. Risotto jest gotowe, gdy ziarna są już miękkie, ale nie rozpadają się pod wpływem mieszania. Przy zjedzeniu, powinno się czuć każde pojedyncze ziarenko, ale z łatwością je rozgryzać. Gotowy ryż wygląda nieco jak krem, z widocznymi ziarenkami.

Teraz czas na dodawanie smaków (oczywiście wcześniej zamiast bulionu można było dusić ryż również w wywarze z ryb, lub z dodatkiem mleczka kokosowego, ale przecież robimy klasyczne risotto). Do tak przygotowanego risotto ścieramy na grubej tarce świeży parmezan – solidna garstka i dodajemy sól, biały pieprz (żeby nie zmienić koloru) oraz dużo, drobno pokrojonej natki pietruszki. Mieszamy i… gotowe!

W ostatniej fazie można dodawać do risotto np. mrożony groszek cukrowy (udusi się w kilka minut), pokrojoną dynię wraz z imbirem i odrobiną chili i… - możliwości jest bardzo wiele. Risotto może być podawane jako osobna potrawa – wówczas należy je podawać w głębokim talerzu, na wierzch kładąc odrobinę masła i natkę pietruszki. Można też traktować risotto jako dodatek do mięsa (musi mieć konsystencję puree) i podawać z rybami lub kurczakiem, na dużym, płaskim talerzu.

Zobacz także: Domowa mozarella - wyzwanie dla odważnych

Redakcja poleca

REKLAMA