Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak gotować grzyby

Zobacz artykuły na temat:grzybypotrawy z grzybówtriki kulinarne
Aromat - to pierwsze imię grzybów, zwłaszcza tych leśnych. Jak gotować grzyby, by były aromatyczne? Gotowane grzyby to składnik sosów, nadzień, zup i pasztetów. Ale równie cenny jest też wywar.

Gotując grzyby trzeba pamiętać, by wcześniej je odpowiednio długo wymoczyć w wodzie.

Gotując grzyby trzeba pamiętać, by wcześniej je odpowiednio długo wymoczyć w wodzie.

Aby ugotować suszone grzyby, trzeba je najpierw umyć, a następnie namoczyć na noc. Gotujemy je w tej samej wodzie, przelewając ją jednak do nowego naczynia – garnka lub rondla – na dnie pierwszego naczynia najczęściej znajduje się bowiem piasek. Tak przygotowane grzyby gotujemy w posolonej wodzie przez ok. pół godziny, w zależności od rodzaju.

Grzyby świeże lub mrożone, nie wymagają wcześniejszego namaczania. Czyste, zalewamy taką ilością wody, jaka jest potrzebna, żeby je przykryć. Gotujemy przez ok. 30 minut, w międzyczasie dolewając nieco wody, aby cały czas były przykryte, a następnie wyjmujemy cedzakiem.

Aromatyczna woda spod grzybów, powinna być przecedzona przez bardzo drobne sito, ponieważ mogą się w niej znaleźć nieproszeni goście z lasu – dotyczy to zwłaszcza grzybów, które sami zbieraliśmy. 

Polecamy: Jak dusić grzyby?

Po ugotowaniu grzybów takich jak maślaki, borowiki czy podgrzybki, zwłaszcza tych mrożonych – dla pewności przecinam je jeszcze na mniejsze kawałki, aby sprawdzić czy wewnątrz nie pozostali nieproszeni, leśni mieszkańcy.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 4
dodano: 00:56 2015-10-20 przez: ~gosc (46.148.*.*)
W czasie gotowania swiezych grzybow lesnych powstawa lekko rozowa piana.Czy byl tam grzyb trujacy
dodano: 16:47 2013-10-01 przez: ~gość (93.154.*.*)
Gotuje Pani z robakami, a potem dopiero grzyby przecina?!
dodano: 14:02 2011-09-09 przez: ~gość (82.210.*.*)
A czy wiecie ile wartości odżywczych mają grzyby? http://www.niam.pl/pl/artykul/652-jedz_grzyby_dla_zdrowia_urody_i_dobrej_sylwetki
Zamów darmowy newsletter