Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak gotować fasolę i inne warzywa strączkowe

Zobacz artykuły na temat:warzywagotowanietriki kulinarne
Warzywa strączkowe są cennym źródłem białka i witamin. Nie powinno ich zabraknąć w naszej kuchni. Jak w przypadku przyrządzania innych warzyw, tak i przy gotowaniu warzyw strączkowych należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Świeży groszek cukrowy wystarczy zblanszować i można podawać go do sałatki

Zielony groszek, zwłaszcza gdy jest świeży, gotuje się w kilka minut.

Czas gotowania warzyw strączkowych zależy od ich rodzaju. Niektóre – jak fasolę typu „Jaś” lub czarną fasolę albo cieciorkę należy namoczyć przez noc – dzięki temu po ugotowaniu będą miękkie, a dodatkowo skrócimy czas ich obróbki termicznej.

Ale – uwaga – fasolę można ugotować również bez namaczania: wówczas trwa to dłużej, a ziarna nie są idealnie miękkie, ale za to się nie rozpadają. Więc można je wykorzystywać do potraw, w których chcemy wyeksponować strukturę i kształt składników.

Przed ugotowaniem nie moczymy soczewicy ani miniaturowej, zielonej fasolki. Pierwsza ugotuje się w 20 minut, druga – 25 minut.

Warzywa strączkowe, takie jak fasolki szparagowe i niektóre rodzaje groszku jemy razem z osłonkami – najszybszym sposobem ich przygotowania jest duszenie na patelni. Z mrożonymi nie ma problemu – są już przygotowane do dalszej obróbki, natomiast świeże fasolki trzeba obrać z części włókien.

Najszybciej można to zrobić nożyczkami – odcinamy końcówki fasolek z obu stron strąka i załatwione. W przypadku niektórych odmian warto jeszcze sprawdzić czasami, czy możliwe jest zdjęcie środkowego włókna, będącego czymś w rodzaju zamka błyskawicznego w strąku.

Polecamy: Jak szybko ugotować kalafiora?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 1
dodano: 11:58 2014-09-22 przez: ~Jedzenie JAk Leczenie (83.11.*.*)
O gotowaniu strączkowych prawie wszystko - kto może i kto powinien je jeść a kto powinien ograniczyć je w menu.Dlaczego obnizają poziom cukru we krwi i zapobiegają rakowi jelita.http://www.jedzeniejakleczenie.blogspot.com/2014/01/o-straczkowych-prawie-wszystko.html
Zamów darmowy newsletter