Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak długo gotować ziemniaki?

Zobacz artykuły na temat:ziemniakikuchnia polskaobiad
Jak długo gotować ziemniaki? Czy solić ziemniaki podczas gotowania? Właśnie rozwiewamy wasze wątpliwości - a zatem jak długo należy gotować ziemniaki?

jak długo gotować ziemniaki

Fot. Fotolia

Mówi się, że ziemniaki są kaloryczne i powinny unikać ich osoby będące na diecie. Okazuje się jednak, że mają ok. 70 kcal w 100 g, a tak naprawdę tuczą sosy i tłuszcze, które do nich dodajemy. Nie wyłączajmy ich więc z naszego jadłospisu, gdyż mogą poszczycić się bogactwem właściwości odżywczych.

Zobacz także: Ziemniaki - z pola na stół

Przygotowanie ziemniaków do gotowania

Należy je obrać – z tym, że jak najcieniej, gdyż najwięcej witamin i minerałów znajduje się pod skórką, a następnie dokładnie wypłukać.

Jeśli pokroimy je (np. na 4 części) – ugotują się szybciej. Dobrze jest także, żeby były w miarę możliwości podobnej wielkości.

Jak długo gotować ziemniaki?

Ziemniaki gotujemy przez ok. 20-30 minut, w zależności od odmiany i mocy kuchenki. Zalecamy sprawdzić po 20 minutach, czy są już dobre – wkładając widelec. Jeśli wchodzi bez problemu i czujemy, że ziemniak jest miękki – to znak, że jest już gotowy.

Nie zapominajmy o posoleniu ziemniaków w trakcie gotowania.

Gdy nasze kartofle się już ugotowały – odcedzamy je i podajemy w całości lub tłuczemy, np. z dodatkiem masła.

W celu uzyskania niecodziennego aromatu - do gotowania ziemniaków można dodać cebulę, czosnek lub gałązkę dowolnych, świeżych ziół.

Wartości odżywcze ziemniaków

Przede wszystkim, stanowią źródło potasu i magnezu, oraz (w mniejszej ilości) żelaza, fosforu i wapnia, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi, stanowią budulec kości oraz poprawiają przemianę materii.
Warto też wiedzieć, że są one lekkostrawne, poprawiają pracę jelit oraz dzięki zawartości błonnika, są pomocne przy zaparciach. Ponadto, dostarczają naszemu organizmowi cały arsenał witamin: A, C, B1, B2, B3, B6 oraz PP.

Zobacz także: Co zrobić z ziemniakami z obiadu?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Tradycyjny rosół - Kasia gotuje z Polki.pl

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 33
dodano: 19:43 2016-05-05 przez: ~gość (5.172.*.*)
Ziemniak to najbardziej trująca roślina jadalna. Dlatego obieramy grubo. Dopiero 160oC niszczy całkowicie najważniejszą truciznę solaninę. Lecz by umrzeć trzeba by było zjeść jednorazowo ilość jednej piątej swojej wagi ciała. Jeśli nie wierzysz zjedz tylko jednego surowego ziemniaka a później podziel się swoimi wrażeniami.
dodano: 18:11 2015-10-11 przez: ~gmo zabija (178.235.*.*)
nie obierac nie solic w czasie gotowania
dodano: 14:03 2015-10-09 przez: ~Agnieszka (31.61.*.*)
Niestety autor artykułu nieco niedouczony. Proszę państwa ziemniaki dokładnie szorujemy przed obraniem gdyż płucząc je po obraniu oddajemy wodzie część cennych wartości odżywczych, dodatkowo zalewany wrzątkiem celem skrócenia czasu gotowania gdyż to znów obniża ich wartość. Zdecydowanie najlepiej gotować je tez w mundurkach lub na parze. I to by bylo na tyle smacznego:)
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter