Krupniok, rodzaj kaszanki popularny na Śląsku, zazwyczaj ma kształt typowej kiełbasy o grubości do 5 cm. Pierwsze Święto Krupnioka odbyło się 28 maja 2011 roku w Nikiszowcu, zabytkowej dzielnicy Katowic.
Polacy najczęściej sięgają po ten przysmak w okresie majówki. Rozpoczyna się wtedy sezon grillowania i wspólnego biesiadowania w plenerze. A która kaszanka miałaby smakować lepiej, jak nie ta prosto z rusztu? Ponadto coraz częściej kaszanka wraca do kart restauracji i jest podawana podczas wystawnych przyjęć. Wiele zależy od sposobu jej przyrządzenia i formy serwowania. Kaszanka jest wartościowym i odżywczym posiłkiem, który można zjeść na wiele sposobów. Najlepsza to ta ze smażoną cebulką, z grilla lub pieczona w folii.
Zobacz także: Sposób na białą kaszankę
Przepis na najsmaczniejszą kaszankę z grilla
- Aby przyrządzić tę potrawę należy ponacinać nożem kaszankę i włożyć do folii aluminiowej. Folia zapewni kaszance odpowiedni kształt.
- Dodatkowo trzeba też włożyć plasterki cebuli, kawałeczki czosnku, kawałki pora, jabłka, drobno posiekaną natkę pietruszki, paski czerwonej i zielonej papryki, odrobinę masła, sera topionego i żółtego. Kaszankę i pozostałe składniki w folii aluminiowej należy zapiekać przez około 20 minut.
- Najlepiej smakuję z podsmażonym na grillu chlebem posmarowanym masłem czosnkowym lub topionym serem. Jako dodatek do kaszanki grillowanej można podawać sałatkę z pomidorów z cebulą, czosnkiem, pietruszką i szczypiorkiem.
Polecamy: Przepisy na grilla