Pomysły na świeże kurki

Korzystajmy z tego, co oferuje nam natura. Obecnie – sezon na grzyby. Największą popularnością cieszą się kurki. Można z nich przyrządzić sporo smacznych dań i sprawiają, że banalne potrawy stają się niebanalne. Jako pomoc podpowiadamy, co można przyrządzić ze świeżych kurek.
/ 01.08.2013 08:31

1. Sos kurkowy

To podstawowe danie z grzybów. Idealnie nadaje się do ziemniaków, makaronów, kaszy, czy jako dodatek to mięs. Taki sos pachnie genialnie i smakuje równie dobrze.

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Najpierw oczyszczamy i kroimy grzyby. Cebule kroimy w kostkę. Następnie w naczyniu roztapiamy masło i smażymy cebule z kurkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy odrobiną wody. W osobnym małym naczyniu mąkę mieszamy ze śmietaną oraz musztardą – dodajemy do kurek po około 15 minutach. Gotujemy jeszcze prze 5 – 10 minut.

Zobacz także: Jak zrobić krem z kurek?

2. Jajecznica z kurkami

Wydaje się najprostszym i podstawowym pomysłem na śniadanie, ale z dodatkiem kurek jej smak i aromat będzie o niebo lepszy niż zwykle.

Składniki:

  • 3 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka masła
  • 2 łyżeczki śmietany
  • Ok. 1, 5 szklanki kurek

Przygotowanie:

Kurki oczyścić i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić grzyby. Doprawić pieprzem. Kiedy kurki będą miękkie, wbić jajka. Mieszać aż jajka się zetną. Następnie dodać śmietanę i posolić. Tak przygotowaną jajecznicę można podawać także na gorących tostach.

3. Zupa kurkowa

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie tych grzybów jest bardzo prosta w przygotowaniu zupa kurkowa. Pachnie i smakuje wyśmienicie i jest odskocznią od tradycyjnej pomidorowej.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5-2 szklanki posiekanych grzybów
  • 1,5 litra wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka bulionu grzybowego (opcjonalnie)
  • 2 ziemniaki
  • 1/3 szklanki drobnego makaronu
  • posiekany koperek do smaku
  • kwaśna śmietana do podania

Przygotowanie:

W naczyniu stopić masło i wrzucić posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smażyć przez 7 minut. Następnie dodać kurki i smażyć przez kolejne 5 minut. W osobnym garnku zagotować wodę (posolić ją wcześniej) i włożyć do niej warzywa z grzybami, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę bulionową. Gotować przez 5 minut. Po upływie tego czasu włożyć makaron, doprawić pieprzem do smaku oraz udekorować koperkiem. Tak przygotowaną zupę podajemy z odrobiną śmietany na wierzchu.

Zobacz także: Co należy wiedzieć o kurkach?

Redakcja poleca

REKLAMA