Ile gotować kapustę na gołąbki, czyli jak ją sparzyć, by była idealna

Ile gotować kapustę na gołąbki fot. Adobe Stock
Młoda kapusta zaparza się szybko, starsza wymaga więcej czasu. Jak gotować kapustę na gołąbki, by była miękka, ale wytrzymała? Po odcięciu głąbu uważaj na liście, włóż do garnka z osoloną wodą i całość przykryj i czekaj ok. 15-20 minut.
/ 22.10.2020 11:45
Ile gotować kapustę na gołąbki fot. Adobe Stock

Do gołąbków wybierz średniej wielkości kapustę, warto testować różne odmiany. Podstawą jest odcięcie głąbu tak, by nie naruszyć liści.  

Jak sparzyć kapustę na gołąbki

  1. W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę i włóż do niej główkę kapusty – musi być całkowicie zakryta wodą. Wyłącz płomień. 
  2. Jak i ile gotować kapustę na gołąbki? Całość przykryj i czekaj ok. 15-20 minut. Młoda kapusta zaparza się szybko, starsza wymaga więcej czasu.
  3. Następnie wyciągnij główkę i oddzielaj zaparzone liście. Jeśli te bardziej wewnętrzne nie chcą wychodzić, wówczas należy raz jeszcze je zaparzyć.
  4. Z ostudzonych liści odetnij zgrubienia w kształcie małego trójkąta.
  5. Możesz przejść do robienia gołąbków: na środku liścia ułóż farsz, po czym najpierw zawijaj do środka grubszą część liścia (jakby jego podstawę), następnie boki liścia (trochę przypomina to składanie koperty), potem gołąbek ciasno zwijaj, tworząc rodzaj walca.

Jak gotować gołąbki?

Aby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, na dno garnka połóż kilka sparzonych liści kapusty (nie wszystkie uda ci się wykorzystać do nadziewania farszem), a następnie ułóż gołąbki bardzo ciasno obok siebie, tak, żeby nawzajem się blokowały. Dobrze jest pamiętać również o tym, żeby kłaść gołąbki tak, aby ich „zamknięcie” było na dole, zaś na górze gładka część liścia.

W garnku gołąbki układaj warstwami w ten sposób, że największe znajdują się na spodzie, zaś najmniejsze na wierzchu. Poszczególne warstwy gołąbków posól, wkładaj pomiędzy nie listki laurowe i odrobinę kminku. Następnie zalej wodą, tak aby przykryła całość, po czym na samym wierzchu ułóż kilka liści kapuścianych i przykryj pokrywką. Ile gotować gołąbki? Gołąbki duś przez około 3 godziny na wolnym ogniu. 

Przygotuj sos pomidorowy - na patelnię wylej bulion z gotowania gołąbków. Mieszaj szybko, a gdy bulion się gotuje, mąkę rozprowadź ze śmietaną - sprawdź, czym zastąpić mąkę, jeśli nie chcesz jej dodawać do sosu.

Do śmietany dodaj kilka łyżek bulionu, przelej całość na patelnię. Wszystko wymieszaj. Dolej przecier pomidorowy, ponownie zagotuj. Gdy sos pomidorowy będzie gotowy, zalej nim gołąbki. Duś przez 10 minut, aby przeszły jego smakiem.

Alternatywnie gołąbki możesz udusić w piekarniku – wówczas układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym, wyściełanym liśćmi kapusty, zalej odrobiną wody i piecz przykryte folią aluminiową przez 2 godziny w 180 stopniach.

Artykuł pierwotnie opublikowany 04.07.2010.

Zobacz też: Dania z młodej kapustyGołąbki z kapusty pekińskiejGołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem

Redakcja poleca

REKLAMA