Gotowanie i jedzenie kraba

Plastry ułóż na talerzykach, a potem rozłóż na nich schłodzone mięso z kraba. Wszystko posyp ziarnami z sezamu.
Gotowanie kraba wydaje się nie lada sztuką, której dokonać umieją tylko mistrzowie kulinarni. Dlatego wielu z nas rezygnuje z własnoręcznego przygotowania krabów. Okazuje się jednak, że nie taki diabeł straszny jak go malują.
/ 17.04.2012 12:01
Plastry ułóż na talerzykach, a potem rozłóż na nich schłodzone mięso z kraba. Wszystko posyp ziarnami z sezamu.

Kraby to dziesięcionogie skorupiaki, które należą do najczęściej spożywanych owoców morza na świecie. Żyją przy brzegach na trawiastych lub skalistych dnach. Powinniśmy częściej brać przykład z mieszkańców krajów śródziemnomorskich, gdzie owoce morza są bardzo popularne, ponieważ stanowią źródło wysokowartościowego białka i witamin z grupy B.

Gotowanie

Gotowanie krabów jest łatwiejsze niż się wydaje. Najpierw należy włożyć kraba do zamrażalnika po to, aby zasnął. Następnie gotujemy go w osolonym wrzątku przez 5 do 15 minut. W niektórych restauracjach gotuje się od razu żywe kraby, bez usypiania ich.

Zobacz także: Jak jeść mule?

Jedzenie

Kiedy mięso z kraba będzie już miękkie, należy zająć się oddzielaniem go od skorupy. Całego kraba można przekroić na pół, aby łatwiej wydobyć mięso ze środka. W pierwszej kolejności wyjmuje się mięso z kleszczy. W tym celu odrywa się je od tułowia. Mięso z kleszczy uznawane jest za najsmaczniejszą część całego kraba, dlatego musimy się upewnić, że wyjęliśmy całe ze skorupy. Następnie oddzielamy nogi od tułowia. Szczypcami miażdżymy skorupę, aby łatwiej nam było dostać się do środka. Mięso możemy wyssać, a resztę wydłubać widelcem. Na koniec zostawiamy tułów. Dużym i ostrym nożem przekrawamy go na pół i wyciągamy mięso ze środka za pomocą widelca lub szpatułki. Pamiętajmy, aby oddzielić chrząstki, blaszki i skrzela, które nie nadają się do spożycia. Na końcu pancerza znajduje się brązowe mięso, które po wyjęciu układamy je oddzielnie od białego. Po wyjęciu całego mięsa ze skorupy należy umyć palce w wodzie z dodatkiem cytryny i można rozpocząć konsumpcję.

Sałatka z avocado i mięsa kraba

Składniki:

  • 3 dojrzałe avocado
  • 200 g mięsa krabowego
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g pestek z dyni
  • koperek, pietruszka, kolendra

Sposób przygotowania

Avocado kroimy na pół, wyjmujemy z niego pestkę i delikatnie wykrawamy miąższ. Skrapiamy wnętrze avocado, aby nie ściemniało. Pomidora i miąższ z avocado kroimy w kostkę, siekamy mięso krabowe.W misce mieszamy ze sobą avocado, pomidora, mięso krabowe, posiekaną kolendrę, pietruszkę i koperek, dodajemy pestki z dyni i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do łupinek z avocado.

Zobacz także: Jak przyrządzić owoce morza z makaronem?

Redakcja poleca

REKLAMA