Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Domowe suszenie pomidorów

Oto sposób na domowe suszenie pomidorów! Niewielki słoiczek suszonych pomidorów w zalewie kosztuje kilkanaście złotych. Pod koniec sezonu letniego ceny pomidorów spadają do 1-3 złotych za kilogram. Z jednego kilograma świeżych możemy otrzymać pełen słoiczek pysznych domowych, suszonych pomidorów – nie dość, że spora oszczędność, to wielka satysfakcja, a więc do dzieła!

suszenie pomidorów

Fot. Fotolia

Suszenie pomidorów – jakie pomidory do suszenia?

Do suszenia nadają się mięsiste ale nie wodniste pomidory. Najlepsze są odmiany San Marzano lub rzymskie, czyli podłużne, które są już dostępne w naszych warzywniakach i na bazarach. Będą się nadawały inne mięsiste typy pomidorów, ale muszą być to dojrzewające na intensywnym letnim słońcu pomidory późne, a nie szklarniowe nowalijki. Niektórzy suszą nawet odmiany koktajlowe cherry. Ja tego jeszcze nie próbowałam. 

Suszenie pomidorów na słońcu

Najlepiej suszyć pomidory na słońcu. Wtedy będzie to trwało około 2-5 dni w zależności od warunków pogodowych.

Musimy pamiętać o zabieraniu pomidorów na noc do domu. Chrońmy je przed deszczem, ptakami i robactwem. Blaszkę z pomidorami trzeba zabezpieczyć przed owadami gazą, która nie może jednak dotykać miąższu, trzeba ją rozpiąć na specjalnie zmontowanym stelażu.

Zobacz także: Pomidory w puszcze – zdrowe czy szkodliwe?

Suszenie pomidorów w piekarniku

Równie skuteczną i mniej czasochłonną metodą będzie suszenie pomidorów w piekarniku. Przy użyciu elektrycznego sprzętu nie będzie to rozwiązanie oszczędne, ale warto spróbować. Pamiętać należy, że nie chodzi o to by wysuszyć pomidory jak nasze grzyby na chipsy. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze. Niektórzy suszą pomidory przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Czas suszenia jednej blachy pomidorów w piekarniku zależy od temperatury i wilgotności samych pomidorów oraz od techniki. Klasyka mówi aby suszyć w temp. 60-70 stopni (przy opcji z termoobiegiem) lub 70-80 bez tej opcji. Wtedy suszenie zajmuje około 10 godzin. Są tacy, którzy początkowo rozgrzewają piekarnik do 140-150 stopni i po 3-4 godzinach wyłączają go zostawiając pomidory w stygnącym piekarniku na noc. Rano znów włączają piekarnik, gdy pomidorki tego wymagają.

Podczas suszenia pomidorów w piekarniku trzeba sprawdzać co jakiś czas co się z nimi dzieje, ponieważ drobniejsze sztuki będą dochodziły szybciej, a większe wolniej. Pomidory już ususzone należy wyjąć i odłożyć do naczynia, niech poczekają na resztę.

Suszenie pomidorów – z pestkami czy bez?

Są dwie szkoły. Jedni po przekrojeniu pomidorów na pół pozbywają się gniazda a innym pestki nie przeszkadzają. Włosi stosują do suszenia specjalne odmiany pomidorów z małą zawartością soku i pestek. Jeśli nasze pomidory mają zbyt dużo soku wokół gniazda nasiennego należy go usunąć. 

Czym przyprawiać

Czym chcecie. Można posypać odrobiną cukru, jeśli pomidory są kwaśne. Można posolić, popieprzyć, doprawić chili, czosnkiem, a także dowolną mieszanką zielonych ziół: bazylią, oregano, rozmarynem, tymiankiem lub szałwią. Ale nie jest to konieczne. Suszone pomidory nawet bez tych dodatków będą wspaniałą aromatyczną i zaskakującą smakiem przekąską. Można je przyprawić dopiero w trakcie marynowania w oliwie.

Suszenie pomidorów – inne metody

Skuteczny w suszeniu pomidorów jest dehydrator (około 12 godzin). Niektórzy próbowali suszyć w małej suszarce do grzybów, ale wtedy trzeba pomidory pokroić na plastry i nie wychodzą takie jakie znamy ze słoiczków.

Wekowanie

Słoiczki należy wyparzyć. Oliwę do marynowania podgrzać (ale nie doprowadzić do wrzenia). Ususzone pomidory zasypujemy przyprawami i zalewamy gorącą oliwą. Można dodać do przypraw trochę octu balsamicznego. Pomidory muszą być przykryte oliwą z zapasem, ponieważ wchłoną samoistnie część oliwy. Teraz wystarczy zawekować, czyli zamknąć szczelnie słoiki i postawić do góry nogami do ostygnięcia. Podczas stygnięcia denka powinny się wessać. Takie pomidory można kilka miesięcy przechowywać w lodówce.

Sądzę, że każdy powinien opatentować własną metodę suszenia pomidorów a na zachętę zamieszczam przepis:

  • 9-10 rzymskich (podłużnych) pomidorów albo innych mięsistych, muszą być dojrzałe i jędrne
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku

Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Rozgrzać piekarnik do temp 60-70 stopni z termoobiegiem lub 70-80 bez termo obiegu. Ułożyć na blaszce, posypać mieszanką ziół i …. czekać. Co jakiś czas zajrzeć i wyjąć gotowe sztuki.

Jeśli pomidory nie suszą się równo można odwrócić blachę. Na noc koniecznie należy wyłączyć piekarnik. Pomidory będą gotowe po ok. 10 godzinach, ale wszystko zależy od wilgotności pomidorów. Po wyjęciu część można, a nawet należy bezzwłocznie użyć do ulubionej sałatki, makaronu zobacz przepis: Spaghetti z suszonymi pomidorami lub sosu mięsnego, zobacz przepis: Roladki cielęce z suszonymi pomidorami i serem owczym albo zjeść na opieczonej bułce z dodatkiem świeżego listka bazylii, odrobiny tartego parmezanu lub wędliny. Zastosowanie dowolne. Resztę wekujemy w oliwie. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść pomidorów i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część zalewy). Stawiamy do góry dnem na czystej lnianej ściereczce. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.

Zobacz także: Jakie owoce wybierać latem – świeże czy suszone? [video]


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Grillowa sałatka z serem feta - Kasia gotuje z Polki.pl

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 12
dodano: 10:57 2014-09-06 przez: ~vanpol (164.126.*.*)
doskonałe pomidorki DZieki
dodano: 23:43 2013-08-23 przez: ~ajak (86.63.*.*)
ja pracuje w hucie szkla suszenie na piecu szklarskim rewelka i za darmo
dodano: 22:05 2013-01-20 przez: ~kucharz (95.49.*.*)
Pomidory z biedronki- małe muszą być.
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter