Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Co to jest pasteryzacja?

Zobacz artykuły na temat:przetwory
Pasteryzacja polega na ogrzewaniu produktów w zamkniętych słoikach w temp. 80-90 stopni w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.

Domowa spiżarnia

Procesowi pasteryzacji możemy poddać wszystkie rodzaje warzyw i owoców.

Takie ogrzewanie zabija drobnoustroje, nie zabija jednak ich form przetrwalnikowych. Jeśli konserwie zapewnimy odczyn kwaśny i brak kontaktu z tlenem, formy przetrwalnikowe drobnoustrojów nie zniszczą nam przetworu. Produkty pasteryzowane zachowują też stosunkowo dobrze smak, kolor i właściwości odżywcze.

Pasteryzować można wszystkie gatunki owoców i warzyw. Aby zapewnić odpowiedni poziom kwaśności środowiska, dodaje się niejednokrotnie bądź ocet winny, bądź kwasek cytrynowy, bądź sok z cytryny.

Polecamy: Zamiast pasteryzować można suszyć


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 2
dodano: 15:53 2012-10-02 przez: jab4a (192.168.*.*)
pasteryzacja to po prostu wekowanie
dodano: 16:18 2012-09-27 przez: ~kubson (46.45.*.*)
dlamie spoko
Zamów darmowy newsletter