Chorwackie desery

kuchnia chorwacka - desery
Wśród chorwackich specjałów szczególną uwagę warto zwrócić na desery. Tamtejsze słodkości to między innymi placianka, rozata czy strukle. Wybór jest dość duży, każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.
/ 11.05.2012 21:38
kuchnia chorwacka - desery

Wśród potraw z tradycyjnej chorwackiej kuchni jedną z bardziej popularnych jest rozata. To deser dalmatyński, zrobiony z jajek, karmelu, mleka i gorzkiego likieru. Najczęściej jadana jest jednak placianka, czyli naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

Te mniej tradycyjne, ale równie smaczne przysmaki to między innymi burka. Przypomina ciasto francuskie, jest nadziana serem lub jabłkami, a w wersji nie na słodko z mięsem. Możemy tu skosztować także ravioli – słodkich pierożków z migdałami, likierem i cynamonem.

Zobacz także: Regiony kulinarne Chorwacji

Jako typowe desery w Chorwacji je się różnego rodzaju owoce, suszone figi, czy winogrona, a także miód. Dużą popularnością cieszą się ciasta takie jak makowce, czy orzechowce, bądź nadziewane dżemem śliwkowym. Podaje się tu także owoce w słodkim syropie, galaretki. Ciekawym pomysłem wydają się kitnikies – pigwy gotowane w galarecie.

Deser w chorwackim wydaniu to coś naprawdę pysznego. Wielość słodkich specjałów pozwala każdemu z nas odnaleźć coś właśnie dla siebie. Podczas pobytu w tym pięknym kraju oprócz podziwiania krajobrazów warto skosztować chorwackiej kuchni.

Zobacz również: Marcepan - węgierski specjał

Redakcja poleca

REKLAMA