Jak mrozić i rozmrażać warzywa?

Warzywa.
Mrożenie warzyw pozwala nam na cieszenie się ich smakiem przez cały rok. Oto krótki poradnik, z którego dowiesz się, jak mrozić i odpowiednio rozmrażać warzywa, a także w co je zapakować.
/ 02.08.2011 11:04
Warzywa.

Sposób na świeże warzywa zimą

Mrożenie warzyw jest doskonałym pomysłem, jeśli chcemy cieszyć się sezonowymi warzywami również w okresie jesienno-zimowym. Proces ten nie zmienia smaku i wyglądu warzyw, nie powoduje również utraty witamin i wartości odżywczych. Wystarczy jedynie odpowiednio zamrozić, a następnie rozmrozić wybrane warzywa.

Jakie warzywa mrozić

Procesowi mrożenia możemy poddać praktycznie wszystkie warzywa. Jednak musimy pamiętać o tym, że najlepiej wybierać te, które mają dosyć zwartą strukturę i małą zawartość wody – dzięki temu będziemy mieli pewność, że po rozmrożeniu będą wyglądały równie smakowicie jak przed mrożeniem.

Odradzamy mrożenie warzy typu ogórek właśnie ze względu na wodnistą konsystencję - po rozmrożeniu nie będą jędrne.

Zobacz także: Jak mrozić letnie pomidory na pomidorówkę?

Jak rozmrażać warzywa by nie straciły wartości odżywczych - video

Jak przygotować warzywa do mrożenia

Jeżeli właśnie mamy mrozić warzywa, musimy najpierw je odpowiednio przygotować. Należy je dokładnie umyć, ewentualnie pozbawić niejadalnej skórki, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę szparagową trzeba pokroić na krótkie słupki, kalafior i brokuły podzielić na różyczki, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę lub w słupki.

Blanszowanie

Kolejnym etapem będzie blanszowanie warzyw, czyli zanurzenie ich lub przelanie wrzącą wodą, a następnie schłodzenie w zimnej wodzie. Dzięki temu warzywa zachowują swój smak, aromat i kolor, pozostają sprężyste. Blanszowanie może jednak spowodować utratę pewnej ilości witamin. Nie blanszujemy jedynie cebuli, czosnku ( te warzywa zawierają dużo substancji, które bronią je przed rozwojem enzymu powodującego utratę pierwotnego wyglądu), a także pomidorów, ogórków i cukinii. Wszystkie warzywa dokładnie osuszamy, co zapobiegnie powstaniu lodowej kuli podczas zamrażania.

W co zapakować

Jeśli chcemy mrozić warzywa, zapomnijmy o zwykłych foliowych torebkach śniadaniowych. Potrzebne nam będą torebki wykonane z folii, która jest odporna zadziałanie niskiej temperatury i nie pęka w zamrażalce. Sprawdzą się również pojemniki na żywność, na których znajduje się oznaczenie informujące o tym, że można przechowywać je w ujemnej temperaturze. W sklepach bez problemu znajdziemy odpowiednie artykuły.

Ważny czas mrożenia

Bardzo ważne jest również samo mrożenie. Najlepiej, aby trwało jak najkrócej, dzięki czemu nie wytworzą się na naszych warzywach kryształki lodowe, a same warzywa zachowają więcej składników odżywczych.

Jak rozmrażać

Jeśli chcemy rozmrozić nasze warzywa, najlepiej, abyśmy dopiero co wyjęte z zamrażarki wrzucili od razu do gotującej się wody. Dzięki temu nie stracą wartości odżywczych, smaku i pierwotnego wyglądu. Jeśli jednak nie chcemy ich od razu gotować, możemy wyłożyć je do miski, zalać niewielką ilością wody i wstawić do lodówki. Nie rozmrażajmy nigdy warzyw w temperaturze pokojowe, ponieważ zaczną się na nich rozmnażać bakterie, a same warzywa mogą stać się nieświeże i sflaczałe.

Polecamy: Co trzeba wiedzieć o mrożeniu kalafiora?

Redakcja poleca

REKLAMA