Każda kuchnia bogata jest w detale, które można swobodnie zaliczyć do swoistej ceremonii. Sposób przygotowywania posiłków, podawania i spożywania to elementy charakterystyczne dla różnych regionów świata. Kultura Japonii jest niezwykle bogata w takie detale.
Warto pamiętać o kilku zasadach dotyczących ceremonii jedzenia sushi. W dobrych lokalach najpierw dostaniemy ciepły wilgotny ręcznik - powinniśmy wytrzeć nim dłonie. A to dlatego, że sushi można jeść palcami.
Jedzenie pałeczkami sięga do kuchni chińskiej - bo w zasadzie tu, a nie w Japonii odnajdziemy początki sushi.
Zobacz także: Na czym polega japońska filozofia jedzenia?
Sushi podawane jest na kwadratowych lub prostokątnych talerzach, tacach albo deseczkach. Jemy delektując się nim - każdy kęs spożywamy powoli. Spożywamy zawsze po jednym kawałku, dlatego tak ważne jest, by sushi przygotowane było w rozmiarze umożliwiającym zjedzenie go "na raz". Przed zjedzeniem maczamy kawałek w małej miseczce z sosem sojowym. Zasada jest taka, że sos ma przyprawić jedynie nori, a nie wsiąknąć w ryż. Unikajmy więc zanurzania całych kawałków w miseczce z sosem.
Na deseczce obok kawałków sushi znajdziemy też wasabi czyli japoński chrzan o charakterystycznym zielonym kolorze i ostrym smaku. Możemy wykorzystać go jako przyprawę, nakładając niewielkie ilości na kawałki sushi. Imbir spożywamy między kęsami - oczyszcza on kubki smakowe wyostrzając nasz smak.
Co ciekawe - w prawdziwej japońskiej restauracji to mężczyzna zostanie obsłużony jako pierwszy. Nie zdziwmy się zatem, jeśli będziemy mieli okazję takowy lokal odwiedzić.
Zobacz także: Czy wiesz jak rozróżniać rodzaje sushi?