Bajaderka

Bajaderki można przygotować z resztek ciasta.
Bajaderki to ciastka… z resztek innych ciast. Były formowane w kształcie kulek. Wielu z nas przypominają smak dzieciństwa. Bajaderki dobrze robić po świętach, kiedy zostały nam okrawki innych ciast.
Bajaderki można przygotować z resztek ciasta.

Bajaderki z resztek

Do okruchów po innych ciastach i ciastkach dodajemy twardą marmoladę (najlepiej taką cukierniczą, w blokach, ale gdy nie mamy takiej pod ręką może być najprostsza ze sklepu. Masło rozpuszczamy z czekoladą i dodajemy do masy, (część zostawiamy do polania po wierzchu) ugniatamy, na koniec dodajemy kilka kropel esencji rumowej. Proporcje składników są zazwyczaj dziełem przypadku, jak to bywa, gdy surowcem są resztki. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki aż masa stwardnieje. Na koniec lepimy z niego kule wielkości kulki do palanta. Pod wpływem ciepła rąk masa zacznie się lepić. Po wierzchu polewamy resztą polewy czekoladowej. Voila!

Ciasto Bajaderka

Jeśli nie mamy odpowiedniej ilości resztek możemy przyrządzić bajaderkę od podstaw, jako ciasto. Do przygotowania bajaderki posłużą następujące składniki:

½ kg mąki,
1 kostka masła lub margaryny,
20 dag cukru pudru,
2 jaja,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
1 szklanka mleka,
kilka łyżek dżemu,
bakalie,
esencja rumowa.

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i jaja. Ciasto trzeba dobrze wyrobić i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie podzielić ciasto na połowę, rozwałkować i upiec dwa oddzielne placki w temperaturze 180 - 200 st. C. Piec około 25 minut. Jeden jeszcze ciepły placek kruszymy w misce. Dodajemy kakao, posiekane bakalie, mleko, kilka kropel esencji rumowej i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę można polać lukrem lub polewą czekoladową. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA